Αποστολέας Θέμα: Κοινωνική Φοβία  (Αναγνώστηκε 2338 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Soul Rebel

  • Αναρχική & Ονειροπόλα
  • Moderator
  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 702
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος, όχι ζωντανός.
Κοινωνική Φοβία
« στις: 07 Οκτώβριος 2010, 08:50:36 μμ »
Τι αποκαλούμε "φοβία";

Η "φοβία" είναι μια ειδική κατηγορία φόβου δυσανάλογα έντονη σε σχέση με το γεγονός που την προκάλεσε και η οποία βρίσκεται πάνω από του εκούσιο έλεγχο και οδηγεί στην αποφυγή της κατάστασης από την οποία προέκυψε. Οι ασθενείς που πάσχουν από φοβία συνήθως αναγνωρίζουν πως οι φόβοι τους δεν είναι βάσιμοι και πως οι άλλοι άνθρωποι δικαιολογημένα δεν φοβούνται για τα ίδια πράγματα.

Τι αποκαλούμε κοινωνική φοβία;

Είναι η αγχώδης διαταραχή κατά την οποία κάποιος φοβάται ότι άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω του θα σκεφτούν αρνητικά γι' αυτόν ενώ παράλληλα θεωρεί οτι ο ίδιος δεν είναι τόσο καλός όσο οι άλλοι. Το γεγονός αυτό καθιστά την συμμετοχή του στις κοινωνικές καταστάσεις πολύ δύσκολη ή και αδύνατη.

Τι προκαλεί την κοινωνική φοβία;

Συχνά η κοινωνική φοβία σχετίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρνητική γνώμη για τον εαυτό, η διαμόρφωση της οποίας πιθανόν να έχει ξεκινήσει από την παιδική ηλικία. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να είναι εκ φύσεως πιο αγχώδεις και έχουν μάθει να ανησυχούν, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους στην κοινωνική φοβία. Άλλοι πιθανόν να είχαν στρεσογόνες εμπειρίες ζωής που τους έχουν οδηγήσει στο να αισθάνονται έτσι.

Ποιά είναι τα σωματικά συμπτώματα της κοινωνικής φοβίας;

Τα πιο συχνά εμφανιζόμενα σωματικά συμπτώματα σε πάσχοντες από κοινωνική φοβία είναι:

-Ταχυκαρδία
-Σφίξιμο ή πόνος στο στήθος
-Μούδιασμα ή μυρμήγγιασμα στα δάχτυλα του ποδιού ή του χεριού
-Στομαχικές διαταραχές
-Ανάγκη να πας στην τουαλέτα
-Αίσθημα ανησυχίας και νευρικότητας
-Τεντωμένοι μύες
-Εφίδρωση
-Μεταβολές στην αναπνοή
-Ζάλη
-Κοκκίνισμα

Ποιές χαρακτηριστικές σκέψεις κάνει κάποιος που πάσχει από κοινωνική φοβία;

- Γνωρίζει ότι ο φόβος είναι υπερβολικός ή παράλογος
- Νομίζει οτι οι άλλοι σκέφτονται άσχημα γι αυτόν
- Πιστεύει οτι οι άλλοι τον κρίνουν
- Πριν βρεθεί σε κοινωνικές καταστάσεις θεωρεί οτι τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα
- Σκέφτεται "Θα γελοιοποιηθώ" ή "Θα φανώ ανόητος"
- Μπορεί να σκέφτεται "Είμαι βαρετός" ή "Είμαι περίεργος"
- Πιθανόν να πιστεύει "Εάν δεν τα καταφέρω, οι άλλοι δεν θα με συμπαθούν" ή "Εάν δείξω ότι είμαι νευρικός, οι άλλοι θα νομίζουν οτι είμαι ανόητος" ή "Δεν πρέπει να φαίνομαι αγχωμένος"
- Έχει μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του, η οποία σχετίζεται με το πως φοβάται οτι θα τον δουν οι άλλοι, δηλαδή κατακόκκινο, ανόητο, μη ενδιαφέροντα, αδύναμο, δειλό, κ.λ.π.
- Μετά την παρουσία του σε μια κοινωνική κατάσταση σκέφτεται "ήταν βαρετό", "Έμοιαζα τόσο ανόητος", κ.λ.π.

Ποιές χαρακτηριστικές συμπεριφορές αναπτύσσει κάποιος που πάσχει από κοινωνική φοβία;

Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές που αναπτύσσουν άτομα που πάσχουν από κοινωνική φοβία είναι:

-Κάποιες φορές καταφέρνει να πηγαίνει σε κοινωνικές εκδηλώσεις που τις θεωρεί δύσκολες αλλά αυτό το βρίσκει εξαιρετικά βασανιστικό και του προκαλεί έντονο άγχος

-Αποφεύγει να πηγαίνει σε κοινωνικές καταστάσεις που τις θεωρεί δύσκολες, ακόμα κι αν είναι άβολο γι' αυτόν. Για παράδειγμα, προτιμά να βγαίνει έξω για να αγοράσει σάντουιτς παρά να πάει σε ένα γεμάτο από κόσμο κυλικείο

-Αποφεύγει να μιλά στο τηλέφωνο

-Κάνει πράγματα για να βοηθήσει τον εαυτό του σε κοινωνικές καταστάσεις, όπως το να κάνει πρόβα σ'αυτά που πρόκειται να πει, το να προσφέρεται να βοηθήσει σε δουλειές όταν βρίσκεται σε κοινωνικούς χώρους ώστε να είναι συνέχεια απασχολημένος, το να μιλά για λίγο αλλά μετά να μετακινείται σε άλλο χώρο

-Δεν μπορεί να χαλαρώσει όταν βρίσκεται σε κοινωνικές καταστάσεις, αντίθετα πίνει περισσότερο, καπνίζει περισσότερο, μιλά βιαστικά, κινείται συνέχεια.

Τι συμβάλει στην διαιώνιση του προβλήματος της κοινωνικής φοβίας;

Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι άνθρωποι νιώθουν κοινωνικό άγχος όταν βρίσκονται σε νεαρή ηλικία αλλά καθώς μεγαλώνουν αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Για άλλους ανθρώπους όμως, μπορεί το πρόβλημα να διατηρείται και να καταλήξει να γίνει ένα πρόβλημα που διαρκεί για ολόκληρη τη ζωή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβάλουν σ' αυτό:

1. Εάν κάποιος χαρακτηρίζεται από αγχώδη προσωπικότητα, συνηθίζει να αισθάνεται αγχωμένος και έχει βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις οτι δεν είναι καλός σε κοινωνικές καταστάσεις.

2. Η αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων εμποδίζει το άτομο να τις συνηθίσει. Αυτό τον αποτρέπει από το να αντιληφθεί οτι στην πραγματικότητα μπορεί να τα βγάλει πέρα και τον κάνει να μην αισθάνεται καλά. Εάν μια κατάσταση αποφεύγεται, γίνεται πιο δύσκολη την επόμενη φορά που ο πάσχων θα προσπαθήσει και θα βρεθεί σ' αυτήν. Μερικές φορές οι άνθρωποι υιοθετούν "ασφαλείς συμπεριφορές" που δεν τους επιτρέπουν να μάθουν (μέσα από την πράξη)οτι μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Για παράδειγμα, μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να είναι το να συνοδεύονται πάντα από ένα φίλο.

3. Το άτομο που πάσχει από κοινωνικό άγχος συχνά έχει στο μυαλό του μια άσχημη εικόνα για το πως τον βλέπουν οι άλλοι. Όταν συναναστρέφεται με άλλους, το άγχος τείνει να εστιάζεται περισσότεροστον εαυτό του . Σκέφτεται αυτή την εικόνα, αισθάνεται αγχωμένος και πιστεύει ότι φαίνεται τρομερός στους υπόλοιπους. Συχνά προσπαθεί να δει πως οι άλλοι αντιδρούν απέναντί του. Κάνει αρνητικές υποθέσεις σχετικά με το τι οι άλλοι σκέφτονται και κατά συνέπεια ποτέ δεν αμφισβητεί την αρνητική, δυσάρεστη εικόνα που έχει για τον εαυτό του.

4. Κάποιες φορές αναπτύσσεται αυτό που αποκαλείται "Φόβος του φόβου" με αποτέλεσμα ο πάσχων να προβλέπει οτι θα αγχωθεί όταν βρεθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις και να αναμένει συγκεκριμένα συμπτώματα, "Ξέρω οτι θα γίνω κατακόκκινος όταν θα μιλήσω", "Δεν θα μπορέσω να αρθρώσω λέξη", ή "Τι θα γίνει αν οι άλλοι παρατηρήσουν τα χέρια μου να τρέμουν;"
Αυτές οι σκέψεις αυξάνουν το άγχος πριν ακόμα το άτομο βρεθεί στη φοβογόνο κατάσταση.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει τον εαυτό του να ξεπεράσει το πρόβλημα της κοινωνικής φοβίας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να ξεκινήσει να βοηθάει τον εαυτό του να ξεπεράσει το άγχος. Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να ανεφέρουμε τους ακόλουθους:

-Κατανοώντας τι είναι το κοινωνικό άγχος
-Κατανοώντας τις αρνητικές πεποιθήσεις και εικόνες που συνδέονται με το κοινωνικό άγχος
-Προσπαθώντας να περιορίσει την επικέντρωση της προσοχής στον εαυτό του
-Αντιμετωπίζοντας την αποφυγή και τις "ασφαλείς συμπεριφορές"
-Αντιμετωπίζοντας τα σωματικά συμπτώματα του κοινωνικού άγχους

Πιο συγκεκριμένα, για να κατανοήσει κανείς τι είναι το κοινωνικό άγχος ίσως είναι χρήσιμο να κάνει τις ακόλουθες ασκήσεις:

Να θυμηθεί πραγματικές περιπτώσεις που τις θεώρησε δύσκολες τον τελευταίο μήνα και στη συνέχεια να προσπαθήσει να καταλάβει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι συνέβη. Μπορεί να φανεί χρήσιμο να προσπαθήσει να σχεδιάσει τον δικό του φαύλο κύκλο όσον αφορά το κοινωνικό άγχος-σκεπτόμενος μια πρόσφατη κοινωνική κατάσταση που θεώρησε δύσκολη.

Εάν δεν καταφέρει να αποκτήσει μια ξεκάθαση εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει με την ανάκληση τέτοιων καταστάσεων, τότε μπορεί να βοηθηθεί με το να κρατά ένα ημερολόγιο κοινωνικού άγχους. Για μία ή δύο εβδομάδες να κρατήσει ένα ημερολόγιο που θα καταγράφει πότε νιώθει αγχωμένος και τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Να κρατά σημειώσεις κάθε φορά σχετικά με τις σκέψεις, τα σωματικά συμπτώματα, την αποφυγή και τις ασφαλείς συμπεριφορές, πως ενήργησε και ποιες ήταν οι σκέψεις που έκανε στην συνέχεια.

Όταν αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των προβλημάτων του, τότε μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα επιμέρους τμήματά του και να σπάσει τον φαύλο κύκλο του άγχους.

Πως μπορεί κανείς να καταλάβει εάν κάνει τα λάθη στη σκέψη που χαρακτηρίζουν την κοινωνική φοβία;

Είναι χρήσιμο να αναρωτηθεί εάν κάνει τα ακόλουθα λάθη στη σκέψη:

1. Κάνω το λεγόμενο "διάβασμα της σκέψης;" π.χ. "Αυτός/ή με θεωρεί βαρετό".
Σ' αυτή την περίπτωση δε προσπαθεί να ανακαλύψει ή να δει τι πραγματικά πιστεύουν οι άλλοι. Πιστεύει τις δικές του αρνητικές απόψεις και τις χρεώνει σ' αυτούς. π.χ. "αυτός δεν με συμπαθεί". Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα για ανθρώπους με κοινωνικό άγχος οι οποίοι θεωρούν οτι τις αρνητικές απόψεις που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους τις έχουν εξίσου και οι άλλοι.

2. Κάνω πρόβλεψη του μέλλοντος και φέρνω την καταστροφή; π.χ. "πρόκειται να γίνει καταστροφή, όλοι θα γελάν μαζί μου".

3. Μήπως κάνω "προσωποποίηση;" [.χ. "όλοι γελούν, πρέπει να μιλάν για μένα" ή " φαίνεται νευρικός, πιθανώς επειδή σκέφτεται:αυτός θα καθίσει μαζί μου"

4. Μήπως επικεντρώνω την προσοχή μου μόνο στα άσχημα πράγματα; π.χ. "πραγματικά σιωπούσα όταν προσπαθούσα να μιλήσω στην Άννα" (παραβλέποντας το γεγονός ότι είχε καταφέρει να μιλήσει με άνεση σε άλλους ανθρώπους εκείνη την ημέρα)
Αυτά τα λάθη στη σκέψη υποδηλώνουν οτι δεν κρίνει τον εαυτό του στις κοινωνικές καταστάσεις με δίκαιο τρόπο. Ίσως βοηθήσει λοιπόν το να αρχίσει να αποκτά μια πιο σωστή και δίκαιη εικόνα του τι συμβαίνει. Ένας καλός τρόπος να το επιτύχει είναι να φτιάξει δύο στήλες-μία για τις σκέψεις που κάνει και του προκαλούν άγχος και μια άλλη για μια δικαιότερη πιο ισορροπημένη σκέψη, π.χ:

ΑΓΧΩΔΗΣ ΣΚΕΨΗ: Φλυαρούσα συνέχεια, πρέπει να έμοιαζα με ηλίθιο

ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ :Κανένας δεν φάνηκε να ενοχλήθηκε απ' αυτό. Οι άλλοι έρχονταν για να μιλήσουν, επομένως δεν θα πρέπει να ήμουν τόσο κακός.

Πως εκδηλώνεται η συμπεριφορά αποφυγής στους πάσχοντες από κοινωνική φοβία;

Η αποφυγή στην κοινωνική φοβία περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως:

-το να μη πηγαίνει ο πάσχων σε μέρη όπου θα συναντήσει ανθρώπους
-το να ζητά από άλλους ανθρώπους να κάνουν πράγματα γι' αυτόν όταν πρέπει να συναντήσει ανθρώπους
-το να μη μιλά σε κάποιον που θα ήθελε να μιλήσει

Πως εκδηλώνεται η αποκαλούμενη " ασφαλής συμπεριφορά" στους πάσχοντες από κοινωνική φοβία;

Ο όρος "ασφαλής συμπεριφορά" στην κοινωνική φοβία σημαίνει:

-το να αποφεύγει ο πάσχων να κοιτά τους άλλους στα μάτια
-το να μιλάει λίγο και να αφήνει κάποιον άλλον να κάνει τη συζήτηση
-το να σχεδιάζει απο πριν τι θα πει και να κάνει πρόβα στα λόγια
-το να πηγαίνει σε ασφαλή μέρη/γωνίες
-το να κοιτά αλλού
-το να μιλά γρήγορα και βιαστικά
-το να αποφεύγει να μιλά για τον ευατό του
-το να ψάχνει για ένα οικείο πρόσωπο ώστε να παραμένει δίπλα του

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι οι πάσχοντες από Κοινωνική Φοβία τείνουν να παρουσιάζουν αύξηση της "αυτο-επεξεργασίας" σε καταστάσεις που νιώθουν κοινωνικό άγχος;

Η έρευνα έχει καταδείξει οτι οι άνθρωποι που πάσχουν από κοινωνική φοβία τείνουν να παρουσιάζουν μια αύξηση στην "αυτο-επεξεργασία" σε κοινωνικές καταστάσεις στις οποίες νιώθουν αγχωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι:

-Επικετρώνουν την προσοχή τους σε μεγάλο βαθμό στο σώμα τους ψάχνοντας για συμπτώματα άγχους, π.χ. τρεμούλα, εφίδρωση, κοκκίνισμα του προσώπου, προβλήματα στην ομιλία.
-Επικεντρώνονται στις δικές τους σκέψεις με τις αρνητικές εικόνες και απόψεις σχετικά με τον εαυτό τους
-Έχουν μια έντονη αρνητική αντίληψη του πως τους βλέπουν οι άλλοι
-Νομίζουν ότι είναι το επίκεντρο της προσοχής και όλη αυτή η προσοχή είναι επικριτική και αρνητική γι' αυτούς.

Πως μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο της ¨επικέντρωσης της προσοχής στον εαυτό τους" οι πάσχοντες από Κοινωνική Φοβία;

Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν αυτοί που πάσχουν από κοινωνική φοβία έτσι ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν την "επικέντρωση της προσοχής στον εαυτό τους" μια συνήθεια που τους χαρακτηρίζει έντονα. Θα κάναμε λοιπόν τις ακόλουθες προτάσεις στους πάσχοντες αυτούς:

-Μη "παρακολουθείς" τον εαυτό σου σε κοινωνικές καταστάσεις, επικέντρωσε την προσοχή σου στο τι συμβαίνει γύρω σου:
α. να κοιτάς άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι
β. να ακούς τι πραγματικά λέγεται (όχι τις δικές σου αρνητικές σκέψεις)
γ. μην αναλαμβάνεις όλη την ευθύνη για την συνέχιση της συζήτησης - η σιωπή είναι φυσιολογική, και οι άλλοι άνθρωποι θα συμβάλλουν στη κουβέντα

-Άρχισε να αναγνωρίζεις οτι τα σωματικά συμπτώματα του άγχους δεν είναι τόσο αξιοπρόσεκτα όσο νομίζεις. Επικέντρωσε λιγότερο την προσοχή σου στο δικό σου σώμα και θα σταματήσεις να παρατηρείς αυτά τα συμπτώματα.

-Άρχισε να παρατηρείς άλλους ανθρώπους για να διαπιστώσεις εαν παρουσιάζουν κι αυτοί συμπτώματα άγχους.

-Πείσε τον εαυτό σου οτι οι άλλοι δεν θα σε αντιπαθήσουν επειδή είσαι αγχώδης - θα αντιπαθούσες εσύ κάποιον απλώς και μόνο επειδή είναι αγχώδης;

-Άρχισε να συνειδητοποιείς οτι δεν είσαι το επίκετρο της προσοχής όλων

Δοκίμασε κάποιες από αυτές τις ιδέες και έλεγξε εάν έχουν αποτελέσματα σε σένα. Προσπάθησε να αμφισβητήσεις κάποιες από τις πεποιθήσεις που είχες για πολύ καιρό οτι δεν είσαι καλός σε κοινωνικές καταστάσεις.

Πως μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του κάποιος που πάσχει από Κοινωνική Φοβία;

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να ξεπεράσει κανείς την Κοινωνική φοβία είναι να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί. Είναι γεγονός οτι η αποφυγή και οι "ασφαλείς συμπεριφορές" συμβάλουν στη διαιώνιση του προβλήματος. Είναι σημαντικό λοιπόν:

-σταδιακά να περιορισει την αποφυγή και να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις που φοβάται
-να ξεκινήσει κάνοντας μια λίστα όλων των καταστάσεων αποφυγής και των "ασφαλών συμπεριφορών" που σκοπεύει αποτρέψει.

Στη συνέχεια να φτιάξει μια "κλίμακα άγχους" όπου οι στόχοι που είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν βρίσκονται στη βάση και οι πιο δύσκολες γι' αυτόν καταστάσεις βρίσκονται στην κορυφή.


Πηγή :  http://web4health.info/el/answers/phobia-menu.htm


 

Related Topics

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
34 Απαντήσεις
267 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 03 Νοέμβριος 2010, 06:22:07 μμ
από jimb
1 Απαντήσεις
2145 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 03 Σεπτέμβριος 2010, 11:36:16 μμ
από jimb
0 Απαντήσεις
1699 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μάιος 2011, 05:39:15 μμ
από jimb


SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal
Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.
Web Directory