Αρθρα και κείμενα Ψυχολογίας > Θέματα Κριτικής Ψύχολογιας

Ομάδες Κοινωνικο-Θεραπείας και Αυτοβοήθειας

(1/1)

clinical:
Σημασία και ρόλος των Ομάδων: Οι Ομάδες λειτουργούν παράλληλα και μετά την θεραπεία. Συνεισφέρουν ισχυρά στην καλή πορεία των θεραπευόμενων, στην αποθεραπεία και την πρόληψη μετά από μια εμπειρία ψυχικής υγείας.

Στόχοι και αποτελέσματα της Ομάδας: κοινωνικοποίηση, ενδυνάμωση, αυτονομία, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, αυτοβοήθεια, ελπίδα, απενοχοποίηση.

Κοινωνικο – Θεραπεία: Είναι μια ομαδικά και κοινωνικά προσανατολισμένη «θεραπεία». Δεν πρόκειταιι για το ψυχο-θεραπευτικό group αφού εδώ δεν υπάρχουν θεραπευτές και θεραπευόμενοι. Οι συμμετέχοντες δεν αναγνωρίζονται ως «ασθενείς», αντίθετα, προτεραιότητα εδώ έχει ο άνθρωπος ως ψυχοκοινωνική ύπαρξη και όχι η «διαταραχή» του. Πρωταγωνιστές τις ομάδας είναι επομένως οι ίδιοι οι συμμετέχοντες που περιγράφουν τις δυσκολίες τους. Ο Συντονιστής της ομάδας έχει εποπτικό ρόλο, διασφαλίζει την διαμόρφωση του περιβάλλοντος αποδοχής, οργανώνει την ομάδα, προτείνει βιωματικές ασκήσεις και διευκολύνει την επικοινωνία. Δεν είναι ένας ομαδικός ψυχο-θεραπευτής όπως συμβαίνει στο group therapy αφού πρόκειται για έναν εναλλακτικό χώρο συνάντησης. Ωστόσο ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός.

Τι συμβαίνει και πώς λειτουργώ:

Βρισκόμαστε σε ένα ασφαλές περιβάλλον αποδοχής και αμοιβαιότητας, κοντά σε ανθρώπους που βίωσαν παρόμοια προβλήματα. Εκφράζουμε συναισθήματα με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια χωρίς φόβο απόρριψης, χωρίς αίσθημα ενοχής και ντροπής.

Η κατανόηση και η ακρόαση των ψυχικών δυσκολιών των άλλων αλλά και των δικών μου, με βοηθούν στην καλύτερη και πιο ψύχραιμη διαχείρισή τους. Παρουσιάζω και παρατηρώ τον εαυτό μου μέσα στο σύνολο.

Μοιράζομαι την εμπειρία μου, εκφράζω τα συναισθήματά μου, ακούω τον άλλο, συμμετέχω σε ένα ασφαλές περιβάλλον αμοιβαιότητας, ενεργοποιούμαι απομακρύνομαι από την στασιμότητα.  Αποδέχομαι τον άλλον, γνωρίζω και αποδέχομαι τον εαυτό μου.

    Βιωματική γνωριμία.
    Μοιράζομαι την εμπειρία μου
    Ακούω την εμπειρία των άλλων
    Προσωπική πρωτοβουλία.
    Συζητήσεις με θεματολογία που επιλέγουν οι συμμετέχοντες
    Συζητήσεις με θέματα από την επικαιρότητα
    Οργάνωση – Συμμετοχή σε δραστηριότητες, κοινωνικές εκδηλώσεις.
    Τέχνη.clinical:
Μετά από μια εμπειρία ψυχικής υγείας, η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μπορεί να φανεί επικίνδυνη γιατί ανοίγει την πόρτα σε ένα νέο αίσθημα απόρριψης από τους άλλους.. Ετσι αδηγούμαστε στην εσωστρέφεια που επιφέρει τον συναισθηματικο θάνατο από τον οποίο θέλουμε να ξεφύγουμε. Ο φόβος της απόρριψης όμως και της κριτικής από τους άλλους κινεί τον φαύλο κύκλο που αναπαράγει το πρόβλημα...

Αυτόν τον φαύλο κύκλο έχουμε να σπάσουμε στις ομάδες..

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Απάντηση

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση