Αποστολέας Θέμα: Παιδική Κακοποίηση, μορφές και συνέπειες στην ψυχική υγεία του παιδιού.  (Αναγνώστηκε 6411 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος clinical

 • ΕΨΥ
 • Απλό μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 190
 • Mood: Thoughtful
  Thoughtful
 • Not Otherwise Specified
  • Στήριξη, Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.
Ακόμα και στις μέρες μας αρκετά παιδιά πέφτουν θύματα κακοποίησης, κυρίως από τους γονείς τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο πειθαρχίας, αλλά και από άλλα σημαντικά πρόσωπα του περιβάλλοντος τους. Τα τελευταία χρόνια, έχει διαπιστωθεί και κακοποίηση μεταξύ συνομηλίκων. Κακοποίηση είναι η άσκηση βίας με σκοπό την "επιβολή ελέγχου" ή την υποταγή. Είναι μια επιθετική συμπεριφορά που προκαλεί τραύμα, πόνο, φόβο, δυσφορία, ενοχή και έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για το άτομο που τη δέχεται. Όταν υπάρχει κακοποίηση υπάρχει και ανισορροπία δυνάμεων ψυχική ή σωματική. Αυτός που κακοποιεί αισθάνεται ή και είναι πιο ισχυρός από αυτόν που κακοποιείται, ο οποίος νιώθει ανήμπορος να αντιδράσει. Έτσι δημιουργούνται οι θύτες και τα θύματα.

Οι μορφές που μπορεί να πάρει η κακοποίηση είναι οι εξής:

    Σωματική: χτυπήματα με το χέρι ή με τη χρήση αντικειμένων, τσιμπήματα, τράβηγμα μαλλιών, δαγκώματα, κλωτσιές, κάψιμο με αντικείμενα π.χ. τσιγάρο, ακατάλληλες μέθοδοι πειθαρχίας για την ηλικία του παιδιού.
    Συναισθηματική: Περιλαμβάνει λεκτικές κυρίως συμπεριφορές που πλήττουν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Τέτοιου είδους συμπεριφορές θεωρούνται οι φωνές, οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί, η έλλειψη στοργής και αγάπης, η δημιουργία ενοχών, η ταπείνωση, οι απειλές εγκατάλειψης ή βίας.
    Σεξουαλική: Αναφέρεται σε οποιαδήποτε συμπεριφορά που αποβλέπει στη σεξουαλική διέγερση του ενήλικα (επαφή ή διείσδυση με οποιοδήποτε τρόπο στα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό του παιδιού από ενήλικα ή το αντίστροφο, έκθεση παιδιού σε πορνογραφικό υλικό κ.α.)
    Παραμέληση και έκθεση σε κίνδυνο: Αφορά τη στέρηση του παιδιού από τις βασικές και απαραίτητες για τη διαβίωση και την υγιή του ανάπτυξη ανάγκες. Τέτοιες ανάγκες είναι η σίτιση, η ένδυση, η στέγαση, το καθαρό και υγιές περιβάλλον, η ιατρική φροντίδα, η εκπαίδευση.
    Εκμετάλλευση: Αναφέρεται στη χρησιμοποίηση του παιδιού προς οικονομικό κυρίως όφελος του ενήλικα. Η παιδική εργασία, επαιτεία ή πορνεία είναι μορφές εκμετάλλευσης.

Εξετάζοντας τα αίτια του φαινομένου κακοποίησης, θα πρέπει να το δούμε μέσα στο εκάστοτε κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο, στο οποίο εμφανίζεται. Αυτό σχετίζεται με το πόσο ανεκτική και επιτρεπτική είναι μια κοινωνία στην άσκηση βίας ως μέσο πειθαρχίας και διαπαιδαγώγησης του παιδιού. Οι υποβαθμισμένες μορφωτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ενοχοποιούνται για την επιθετική συμπεριφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κακοποίηση δε μπορεί να εμφανιστεί και σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Από τους βασικότερους αιτιολογικούς παράγοντες θεωρούνται κάποια χαρακτηριστικά της οικογένειας και της προσωπικότητας των γονέων. Φτωχή επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας, δυσλειτουργικές σχέσεις, διαζύγια έντονης αντιδικίας, δύσκολες συνθήκες επιβίωσης είναι μερικοί από τους παράγοντες που σχετίζονται με την οικογένεια.

Όσον αφορά τους γονείς, αυτοί στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άτομα που και τα ίδια έχουν βιώματα κακοποίησης ή αποστέρησης κατά την παιδική τους ηλικία. Συχνά έχουν ψυχιατρικά προβλήματα, εγκληματικό παρελθόν και διαταραχές προσωπικότητας. Ως γονείς έχουν δυσκολία να ταυτιστούν με το ρόλο τους, έχουν υπερβολικές προσδοκίες από το παιδί τους και προβάλουν σε αυτό δικά τους συναισθήματα και σκέψεις. Επίσης είναι ελάχιστα ανεκτικοί σε ερεθίσματα που προέρχονται από το παιδί (π.χ. δεν αντέχουν το κλάμα του μωρού).

Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν και παράγοντες που αφορούν το ίδιο το παιδί, όπως για παράδειγμα το εάν ήταν ένα επιθυμητό ή όχι παιδί, το εάν έχει κάποιο χρόνιο νόσημα, νοητική υστέρηση ή κάποια άλλη διαταραχή. Για να γίνει διάγνωση της κακοποίησης απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις, παιδοψυχιατρική αξιολόγηση, ένα πλήρες κοινωνικό ιστορικό και παρατήρηση της συμπεριφοράς του ίδιου του παιδιού. Η κλινική εικόνα ενός κακοποιημένου παιδιού περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κακώσεις. Εξωτερικά εμφανίζονται μώλωπες, εκδορές, εγκαύματα, εικόνες υποσιτισμού και καθυστέρηση της ανάπτυξης. Εσωτερικά υπάρχουν κατάγματα, κακώσεις των ζωτικών οργάνων και εσωτερική αιμορραγία.

Οι σημαντικότερες όμως επιπτώσεις της κακοποίησης είναι στην ψυχική υγεία του παιδιού. Ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί εμφανίζει δυσκολίες προσαρμογής στην καθημερινότητα και προβλήματα συμπεριφοράς. Φοβάται για την ασφάλεια τη δική του και των άλλων και δυσκολεύεται να αναπτύξει το αίσθημα της εμπιστοσύνης προς τους γύρω του. Συχνά εμφανίζει μετατραυματικό στρες, διαταραχές της διάθεσης ή της ανάπτυξης της προσωπικότητας του. Στο σχολείο απομονώνεται από τους συμμαθητές του και αναπτύσσει το συναίσθημα της ντροπής, έχει τάση μυστικοπάθειας και η επίδοση του πέφτει εξαιτίας της εμφάνισης μαθησιακών διαταραχών. Το παιδί αυτό έχει υψηλά επίπεδα άγχους, νιώθει συνεχώς φόβο και έχει προβλήματα στον ύπνο με συχνούς εφιάλτες. Αισθάνεται ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα., ότι κανείς δεν μπορεί να το βοηθήσει και ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Μεγαλώνοντας υπάρχουν πολλά ψυχικά τραύματα και τα παιδιά αυτά αδυνατούν να αναπτύξουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Στο ρόλο τους ως γονείς έχουν και οι ίδιοι προβλήματα και είναι ανεπαρκείς.

Σοβαρές επιπτώσεις όμως υπάρχουν και όταν τα παιδιά γίνονται μάρτυρες της κακοποίησης κάποιου άλλου, για παράδειγμα της μητέρας. Τότε είναι πιθανό να πάρουν το ρόλο του «προστάτη», προσπαθώντας να παρέμβουν για να σώσουν αυτόν που κακοποιείται. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Με το να εμπλακούν τα ίδια στη βία, με το να αρνούνται να αφήσουν μόνο του το θύμα, με το να το παροτρύνουν να φύγει από το σπίτι για να γλιτώσει. Συχνές είναι οι περιπτώσεις των παιδιών που μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και σχολική άρνηση φοβούμενα ότι κατά την απουσία τους στο σχολείο η μητέρα μπορεί να πάθει κάτι. Επίσης είναι πιθανό και τα ίδια να αναπτύξουν βίαιη συμπεριφορά εφόσον θεωρούν πλέον τη βία ως συνήθη συνθήκη μεταξύ των ατόμων. Τα επίπεδα άγχους και φόβου είναι εξίσου υψηλά με αυτά ενός παιδιού που κακοποιείται το ίδιο. Άλλωστε με το να είναι ένα παιδί μάρτυρας της κακοποίησης κάποιου άλλου, κακοποιείται και το ίδιο συναισθηματικά.

Η παρέμβαση σε περιπτώσεις κακοποίησης αρχίζει από τη στιγμή που θα γίνει η καταγγελία ή που κάποιος θα απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Η βασική προτεραιότητα είναι η προστασία του θύματος με κάθε τρόπο, ακόμα και με την απομάκρυνση του από το κακοποιητικό περιβάλλον. Στην περίπτωση των παιδιών συνήθως προτείνεται νοσηλεία για μερικές μέρες όπου θα γίνουν και όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και μετά η ομάδα των ειδικών θα αποφασίσει εάν το παιδί θα γυρίσει σπίτι του ή θα πάει σε ίδρυμα, σε ανάδοχη οικογένεια ή θα δοθεί για υιοθεσία. Σε περίπτωση που το παιδί επιστρέψει σπίτι απαραίτητη είναι η συνεχής επίβλεψη της οικογένειας και η συχνή επανεκτίμηση της κατάστασης. Η κινητοποίηση του κοινωνικού περιβάλλοντος (συγγενείς, γειτονιά, σχολείο, τοπικές υπηρεσίες) μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του παιδιού.

Σε κάθε περίπτωση, η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση είναι απαραίτητη για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη από έναν έμπειρο σε θέματα κακοποίησης θεραπευτή.

Ιωάννα Κούρια, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια.
"Δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ". Sophocles.

Αποσυνδεδεμένος Winston_man_2

 • Πλήρες μέλος
 • ***
 • Μηνύματα: 330
 • Φύλο: Άντρας
Ξερεις την Αλις Μιλλερ? Έχει γραψει για το θεμα βιβλια. Σκεφτομαι να παρω.

Αποσυνδεδεμένος clinical

 • ΕΨΥ
 • Απλό μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 190
 • Mood: Thoughtful
  Thoughtful
 • Not Otherwise Specified
  • Στήριξη, Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.
Μελέτησε ό,τι αγαπάς, κι ό,τι πέφτει στα χέρια σου. Τα κλειδιά στην κατανόηση της κακοποιήσης ειναι 2 πέρα από τα πολλά σημαντικά που μπορεί να βρει κανείς.

α. Το πώς νομιμοποιείται η βία πολιτισμικά στο πλαίσιο που το εντοπίζεις και
β. Το πώς, θύμα και θύτης ανατροφοδοτούν κυκλικά τη βία. Αυτό βέβαια μπορείς να το προσεγγίσεις θεραπευτικά, καθώς νομικά ή φιλικά ή οτιδήποτε άλλο, αδυνατεί κανείς να το δει. Ο καθένας από τη σκοπιά του. ;)

ψάξε για ανθρωπολογία της βίας, ανθρωπολογία και κακοποίηση, περισσότερο στα αγγλικά αν ειναι δυνατόν ;)

Καλές Γιορτές!!
"Δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ". Sophocles.

Αποσυνδεδεμένος Winston_man_2

 • Πλήρες μέλος
 • ***
 • Μηνύματα: 330
 • Φύλο: Άντρας
Το θεμα δεν ειναι να κατανοησεις τα βαθυτερα αιτια, αλλα να θεραπευτεις. Πιστευεις οτι αν μαθεις καποιες "θεωριες" θα αποτελεσει "φαρμακο" αυτο κατα καποιο τροπο?  ???

Αποσυνδεδεμένος anonymous

 • Ανώτερο μέλος
 • ****
 • Μηνύματα: 1025
 • Φύλο: Άντρας
Το θεμα δεν ειναι να κατανοησεις τα βαθυτερα αιτια, αλλα να θεραπευτεις. Πιστευεις οτι αν μαθεις καποιες "θεωριες" θα αποτελεσει "φαρμακο" αυτο κατα καποιο τροπο?  ???


νομιζω οτι ενα μεγαλο ερωτημα του θυματος ειναι το "γιατι;"που το εχει απασχολησει πολυ και ισως εχει φθασει σε λανθασμενα αποτελεσματα....πχ γιατι με μισει....ενω μπορει ο θυτης να μην μπορει να διαχειριστει τα αισθηματα του,ή την ανυσηχια του για το θυμα....

παρολα αυτα δεν δικαιολογει τις πραξεις του η αιτια που τον φθανει να ειναι βιαιος....πιστευω ομως οτι αποτελει κομματι της θεραπειας η αιτια της βιας....και πολυ περισσοτερο η συνειδητοποιηση (σε περιπτωση λαθος τροπου εκφρασης αισθηματων)μιας κακης αντιληψης....

δεν πιστευω οτι υπαρχει καποιο συγκεκριμενο φαρμακο..σε τετοιες περιπτωσεις,η βια σταματα την εσωτερικη αναπτυξη του παιδιου που την δεχεται,οποτε νομιζω οτι ενα δυνατο   αντιβαρο για τις δυσκολες συνθηκες που εζησε θα αποτελεσει κυριως η αναπτυξη του...η καλλιεργεια του....


συγνωμη που μπηκα σφηνα στην συζητηση.

Αποσυνδεδεμένος clinical

 • ΕΨΥ
 • Απλό μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 190
 • Mood: Thoughtful
  Thoughtful
 • Not Otherwise Specified
  • Στήριξη, Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.
Από πού προέκυψε ότι έδωσα θεραπευτικές λύσεις; Ρωτήθηκα για μια συνάδελφο και έδωσα πληροφορίες για αναζήτηση περαιτέρω στο θέμα, βιβλιογραφική κυρίως.

Ούτε το άρθρο ούτε οτιδήποτε άλλο εδωμέσα δίνεται για θεραπεία, τουλάχιστον από μένα. Και για να τα καλύψω όλα, όχι δεν μπορεί κανείς να λύσει το πρόβλημά του διαβάζοντας βιβλία, η ενημέρωση ειναι για την πρόληψη. Εξάλλου οι θεωρίες, στην ανθρωπολογία τουλάχιστον, δεν βγαίνουν από τον αέρα, αλλά από την επεξεργασία της εμπειρίας.

Το θύμα χρειάζεται θεραπευτική υποστήριξη. Από τη δική μου σκοπιά φυσικά και ο θύτης χρειάζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβαθμίζεται το ποινικό κομμάτι. Φάρμακο χημικό δεν υπάρχει όντως, όμως ΝΑΙ παρεμβάσεις υπάρχουν, ΝΑΙ λύσεις υπάρχουν αρκεί να βρούμε τρόπο να εργαστούμε θεραπευτικά με αυτούς τους ανθρώπους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ειναι να έρθουμε κοντά τους, διότι υπάρχει έντονος φόβος και ντροπή, που κρατούν το πρόβλημα κρυφό.
Το μήνυμα λοιπόν ειναι, ενημέρωση για πρόληψη και θεραπεία / ψυχοκοινωνική στήριξη για τους εμπλεκόμενους.
ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ αρκεί να μιλήσουμε για το πρόβλημα.
"Δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ". Sophocles.

Αποσυνδεδεμένος Winston_man_2

 • Πλήρες μέλος
 • ***
 • Μηνύματα: 330
 • Φύλο: Άντρας
Δεν ειπα οτι παρεχεις "θεραπεια" με παρανοησες. Απλα ρωτησα αν η "θεωρια" κατα την αποψη σου "βοηθαει τον εμπλεκομενο". Αυτο ρωτησα μονο.

Καλες γιορτες.

Αποσυνδεδεμένος clinical

 • ΕΨΥ
 • Απλό μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 190
 • Mood: Thoughtful
  Thoughtful
 • Not Otherwise Specified
  • Στήριξη, Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.
Χμ εξαρτάται, ειναι πολύπλοκο.

Μία άποψη λέει ότι ο εμπλεκόμενος οφείλει να γνωρίζει όσα θα χρησιμοποιήσει ο θεραπευτής του, η επιμορφωτική πρόληψη και αντιμετώπιση.

Άλλη άποψη λέει ότι θα τον κάνει χειρότερα και θα μπει σε ένα φαύλο κύκλο που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί. Σκέψου μόνο ότι κάθε φορά που εκπαιδευόμουνα σε μια ψυχοπαθολογία κατά τη δυτική ψυχιατρική, βίωνα συνεχώς θέματα με τον εαυτό μου μέχρι να ξαναμπώ σε μια δυναμική ισορροπία.

Καταλήγω για να πάρω και θέση: Αν ειναι στον εμπλεκόμενο να κατεβάσουμε όλη την εκ των άνω ταξινόμηση των προβλημάτων και θεωρία όχι, θα κάνει κακό μεγάλο. Αν καταφέρουμε με έμμεσο τρόπο να επικοινωνήσουμε τη θεωρία που βγαίνει από τις βιωμένες εμπειρίες, από τα κάτω δηλαδή, ναι θα βοηθήσει κατά πολύ.

Μέσα στην κρίση όμως, σε μια κακοποίηση, το να πάρει κάποιος ένα βιβλιο για να βοηθηθεί είτε ως θύμα είτε ως θύτης, το βρίσκω εκτός πραγματικότητας.

Καλή επιστροφή!!

"Δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ". Sophocles.

Αποσυνδεδεμένος OnlyHappy

 • Ανώτερο μέλος
 • ****
 • Μηνύματα: 3960
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Mood: Silly
  Silly
 • Μόνιμος τρόφιμος..
Για την κακοποίηση της συζύγου έχουμε κάτι αναλόγου ενδιαφέροντος?
Είμαι καλά!!!!

Αποσυνδεδεμένος jimb

 • psycho
 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 9570
 • Φύλο: Άντρας
 • Mood: Thoughtful
  Thoughtful
  • το στεκι σας :)
Για την κακοποίηση της συζύγου έχουμε κάτι αναλόγου ενδιαφέροντος?

πας αλλου ομως,
μιλας για ατομο που μπορει να προστατευσει τον εαυτο του σωστα?
"Θέλω να μου εξηγηθούν τα πάντα. Και ο Λόγος είναι αδύναμος μπροστά στην κραυγή της καρδιάς"

Αποσυνδεδεμένος OnlyHappy

 • Ανώτερο μέλος
 • ****
 • Μηνύματα: 3960
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Mood: Silly
  Silly
 • Μόνιμος τρόφιμος..
Για μένα μιλάω και το πρώην στεφάνι μου, δεν κινδυνεύω...απλά είμαι περίεργη γιατί δεν την έκανα νωρίτερα( να φύγω) ...και γιατί νόμιζα ότι έφταιγα εγώ.......
Είμαι καλά!!!!

Αποσυνδεδεμένος jimb

 • psycho
 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 9570
 • Φύλο: Άντρας
 • Mood: Thoughtful
  Thoughtful
  • το στεκι σας :)
Για μένα μιλάω και το πρώην στεφάνι μου, δεν κινδυνεύω...απλά είμαι περίεργη γιατί δεν την έκανα νωρίτερα( να φύγω) ...και γιατί νόμιζα ότι έφταιγα εγώ.......


γιατι στατιστικα εχω διαπιστωσει οτι αρκετες γυναικες αυτο πιστευουν,
περισσοτερα θα σου πει και ο clinical...
"Θέλω να μου εξηγηθούν τα πάντα. Και ο Λόγος είναι αδύναμος μπροστά στην κραυγή της καρδιάς"

Αποσυνδεδεμένος clinical

 • ΕΨΥ
 • Απλό μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 190
 • Mood: Thoughtful
  Thoughtful
 • Not Otherwise Specified
  • Στήριξη, Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.
Υπάρχει συνήθως ένα συμπεριφορικός - συστημικός φαύλος κύκλος που αναπαράγει το πρόβλημα και δεν αφήνει τους εμπλεκόμενους νας ξεφύγουν. Δηλαδή, η κακοποίηση (θεραπευτικά) ειναι κάτι που συμβαίνει ανάμεσα σε δύο, η επιθετικότητα του ενός και η παθητικότητα του άλλου από μόνες τους δεν λένε τίποτα, αλλά μόνο μαζί κάνουν την κακοποίηση να διατηρείται.

Πιθανώς κάποιος νά έχει μάθει να συνδέεται με τους ανθρώπους μόνο μεσα από σχέσεις εξουσίας.

Οι ενοχές ενώ είναι κάτι πολύ χρήσιμο στην ανθρώπινη ύπαρξη καθώς μας κρατούν κοντά στους άλλους ή μας κάνουν να ξανασκεφτόμαστε κάποια πράγματα, εδώ μας κρατούν δυστυχώς κοντά στο πρόβλημα. Επίσης κι εδώ, πιθανώς η ενοχή να ειναι διάχυτες στη ζωή κάποιου και να βρίσκουν διέξοδο στην παθητικότητα μιας κακοποιήσης.

Απο κει και πέρα, όταν υπάρχει βία δεν καθόμαστε να σκεφτούμε όλα αυτά, αλλά παρεμβαίνουμε κάθετα για τη διακοπή της. Μετά προχωράμε θεραπευτικά.

Συχνά μετά απο μια τέτοια εμπειρία, εμφανίζονται δυσλειτουργίες στο συναίσθημα αλλά και στο φάσμα του άγχους, και μετατραυματικό και κρίσεις κλπ.

Είναι και άλλα πολλά που δυστυχώς μου αναδύονται μόνο όταν εργάζομαι με κάποιον άνθρωπο, δεν τα θυμάμαι παπαγαλία ;)
"Δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ". Sophocles.

Αποσυνδεδεμένος OnlyHappy

 • Ανώτερο μέλος
 • ****
 • Μηνύματα: 3960
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Mood: Silly
  Silly
 • Μόνιμος τρόφιμος..
Πραγματικά ιδιαίτερα κατατοπιστικό....και επεξηγηματικό....

Ευχαριστώ.... O:-)
Είμαι καλά!!!!

Αποσυνδεδεμένος clinical

 • ΕΨΥ
 • Απλό μέλος
 • *
 • Μηνύματα: 190
 • Mood: Thoughtful
  Thoughtful
 • Not Otherwise Specified
  • Στήριξη, Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.
"Δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ". Sophocles.

 

Related Topics

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
1758 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Ιανουάριος 2011, 12:23:20 μμ
από Soul Rebel
0 Απαντήσεις
1737 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μάιος 2011, 10:26:29 πμ
από jimb
0 Απαντήσεις
1340 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Δεκέμβριος 2011, 11:49:18 πμ
από lalala
2 Απαντήσεις
1750 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Μάρτιος 2017, 10:48:59 πμ
από Pinelopi05
0 Απαντήσεις
1084 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Ιανουάριος 2012, 07:45:46 μμ
από lalala
0 Απαντήσεις
1249 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 05 Απρίλιος 2012, 08:29:00 μμ
από Sara
9 Απαντήσεις
2525 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 05 Δεκέμβριος 2019, 01:53:18 μμ
από Fallenme
67 Απαντήσεις
196 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 04 Ιανουάριος 2013, 11:03:34 μμ
από maria1982
0 Απαντήσεις
12 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 07 Απρίλιος 2013, 11:13:20 μμ
από eirini
2 Απαντήσεις
21 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Απρίλιος 2013, 05:51:06 μμ
από Marthaki


SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal
Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.
Web Directory